2011. január 11., kedd

Falánk Jani



Játékosok száma: 2 vagy több
A játék tartozékai:2 dobókocka,
játékosonként 4 fizető egység (pl. aprópénz, gyufa, gyöngy, kép, zizi, kölesgolyó stb.)

A Falánk Jani egy felsőbajor kockajáték, amely hazájában még mindig nagy népszerűségnek örvend. A játékot két dobókockával játsszák. Először  egy krétával fel kell rajzolni az asztalra Janit. Minden játékos négy fizető egységet használhat fel a játék során. A játékosok ezután egymás után sorban dobnak a dobókockával. A két kocka eredményét össze kell adni és egy fizető egységet Jani megfelelő számára kell rakni. Ha a kidobott szám már foglalt, akkor a játékos begyűjtheti az adott számon levő összeget, majd továbbadja a kockákat. szomszédjának. E szabály alól csak a 7-es szám kivétel. Az ide lerakott fizető egységek megmaradnak, tehát nem lehet azokat felvenni. Ha egy játékos mind a 4 fizető egységét elhasználta, kiesik a játékból. Aki utolsóként marad, az megnyerte a játékot és Falánk Jani összes fizető egységét beszedheti.





Megjegyzés:
 Falánk Janit egy kartonra rajzoltam, készítettem számkártyákat, a számokat még nem ismerő gyerekeknek pedig dominólapokat. Ezeket a kartonlap egy-egy oldalára ragasztottam. / Így más játékhoz is tudjuk használni, memória, rajzolj annyi valamit ahány pöttyöt látsz, ahányas számot látsz, sorozatok, stb./

A fizető egységeket mindig változtatjuk mivel a különböző méretű, anyagú, súlyú dolgok lerakása, felcsippentése (eszközzel, vagy ujjakkal) plusz fejlesztési lehetőség.

Úgy is szoktuk játszani, hogy a szám/dominó kártyákat kihúzzák egy zsákból, s a jelnek megfelelő helyre állnak, /nagyméretű Jani a szőnyegen elemekből, vagy aszfaltrajz, játszószőnyeg :-)/ a kártyát visszadobják a zsákba. Ha a szám már foglalt a játékos kiesik, vagy kiüti az ott lévőt – megegyezés szerint. A győztes, aki elsőnek húzza a hetest, vagy utolsónak marad benn a játékban. A győztes  mindig lerajzolhatja a lapjára Falánk Jani egy elemét /6 elem/ A játék  győztese, aki elsőnek rajzolja meg Janit. A többiek elemét összeszámoljuk.




Falánk Jani


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése