2010. december 1., szerda

Korong

Derengett,
borongott,
merengett,
szorongott,
kerengett,
dorongott,
de nem vett
korongot.

Én sem vettem, varrtam! Miért? Mert varrni, muszáj! (Hajózni nem tudok) Mert vannak unokáim, mert vannak tanítványaim. Tudod, mert néha csinálok ezt-azt. Mert szeretek játszani, mert szeretek játszva tanítani. Mert szeretem az olyan játékot, mellyel sokfélét lehet játszani.
Mert szeretem a textilt, szeretem a kört, a korongot. Néhány ötlet:

Az egészen picik csak nézegetik, megragadják, simogatják, megkóstolják, ledobják, eldobják, gyűrögetik, hajtogatják, mint bármi mást. Majd egymásra rakosgatják, sorba rendezik, felfűzik, feltekerik, elbújnak mögé, tologatják, húzogatják, becsomagolják, belecsomagolnak, rálépnek, a fejükre teszik.

A nagyobbak már tudják párosítani, sorba rendezni, szín, nagyság, anyagminőség alapján.
Lehetnek halmazkarikák, lehetnek taktilis érzékelő játékok. Játszhatsz vele különböző memóriajátékokat. Matematika: sorozatok, törtek, valószínűség, stb., stb.

Építhetsz belőle szlalom pályát, utat, bunkert, indiánsátrat hajtogathatsz, barlangot. Használhatod játéktartónak, csinálhatsz fűzős játékot, bepólyálhatod a babát.

És a mozgásos játékok! Fellépni rá, lelépni, ugorni rá, átugorni!
Csinálhatsz belőle különböző ugróiskolát, játszhatsz Egér-egér ki a házbólt!, korongfoglalót, mocsárjárást, kiesős játékot, logikai játékokat, rejtjeles játékokat.

Megtanuljuk, hogy nem csak azt nézzük, mi micsoda, és milyen, hanem azt is, mi lehet belőle!
Azt is játszhatjuk, hogy a kezünkben lévő korong nem is korong, hanem egy tálca, egy pizza, egy kalap, egy tányér, ki marad a végén, ki tudja eljátszani.










1 megjegyzés: